Curățarea tenului – de ce este un pas esențial în rutina de îngrijire, pași importanți în funcție de gen și tip de ten și ce produse să folosești
Curățarea tenului este un element crucial pentru fiecare dintre noi, este un pilon de bază atunci când vrem să avem grijă de pielea noastră. Este unul dintre lucrurile pe care este bine să le facem zi de zi, indiferent de circumstanțe sau de evenimentele neprevăzute. Probabil că știi bine faptul că dacă obișnuiești să te machiezi, este dăunător să adormi cu tenul nedemachiat, fiindcă pielea nu poate respira în timp ce tu dormi. Totuși, nu omite acest lucru nici dacă nu obișnuiești să porți machiaj, pentru că pielea ta acumulează impurități pe parcursul zilei. Produsele de curățare pentru ten sunt numeroase și accesibile pentru orice buzunar, așa că grăbește-te să-ți creezi un ritual dimineața și seara. Nu trebuie să fie unul lung și complicat, dimpotrivă, simplitatea e cheia când vine vorba de sănătatea tenului nostru. De asemenea, poți transforma acele 5 minute dedicate îngrijirii tenului tău într-o activitate cât mai plăcută - de ce nu, ascultă o piesă care îți aduce liniște sau pornește un podcast din care să înveți ceva.

Cuprins:

   1. Curățarea tenului - de ce este un pas esențial în rutina de îngrijire 

   2. Curățarea feței - pașii necesari în funcție de gen

2.1. Pașii pentru curățarea tenului la femei 

2.2. Curățarea tenului la bărbați

    3. Curățarea feței acasă în funcție de tipul de ten

3.1. Curățarea tenului mixt

3.2. Curățarea tenului uscat 

3.3. Curățarea tenului acneic/sensibil

    4. Curățarea tenului acasă - ce produse poți folosi pentru o rutină corectă de curățare a tenului


1. Curățarea tenului - de ce este un pas esențial în rutina de îngrijire

Curățarea tenului este importantă, deoarece permite eliminarea impurităților accumulate în timpul zilei sau în timp ce dormi, dar și a excesului de sebum pe care fața îl produce în mod natural.

Cu siguranță, dacă nu uiți de curățarea tenului acasă atunci când îți închei ziua sau înainte de a merge la culcare, vei scăpa de porii încărcați și vei evita atât cât este posibil apariția erupțiilor sau a acneei, iar pielea ta va avea un aspect mult mai luminos. Mic truc: masează-ți ușor fața în timpul rutinei, acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației și la prevenirea apariției ridurilor. 

Femeie blonda cu spuma pe fata

2. Curățarea feței - pașii necesari în funcție de gen

Știm că atunci când te gândești la tenul tău și la implementarea unui ritual de îngrijire sănătos, primul lucru care îți vine în minte sunt produsele de curățare a tenului acasă sau diferiți pași pentru curățarea tenului. Într-adevăr, acestea au valoarea lor, însă un prim pas extrem de simplu este să nu uiți să te speli pe mâini, pentru a nu îți răspândi bacteriile de pe mâini pe față. Acest sfat e valabil în orice situație, pe cât este posibil, încearcă să nu îți atingi fața sau spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a face asta.

2.1 Pașii pentru curățarea tenului la femei

Pentru femei, pașii pentru curățarea tenului pot debuta cu îndepărtarea machiajului. Pentru acest lucru, alege din varietatea de demachiante un produs care ți se potrivește cel mai bine și cu care te simți confortabilă. Astfel, înlătură tot machiajul pentru a începe curățarea tenului acasă.

Apoi, clătește tenul cu apă călduță și folosește un produs pentru curățarea feței, pe care să îl aplici cu blândețe. Urmează uscarea feței, moment în care poți să-ți masezi fața ușor, cu mișcări circulare, evitând conturul ochilor, cu mâinile sau folosind produse speciale pentru masajul facial. Tamponează încet fața pentru a o usca, atenție, încearcă să nu freci prea tare pielea, fii cât mai blândă cu ea, pentru a nu cauza apariția ridurilor premature. 

Încheie rutina prin aplicarea unui serum sau a unui toner, pentru a hidrata tenul și nu uita să aplici o cremă cu protecție SPF în timpul zilei. Seara urmărește aceeași pași, însă aplică o cremă hidratantă pentru a-ți proteja tenul în timpul somnului. 

Femeie cu par scurt tinand un roller pe ten

2.2 Curățarea tenului la bărbați

Îngrijirea feței prin curățarea tenului nu este un aspect care ar trebui să fie doar în interesul femeilor. Bărbații, la fel ca femeile, trebuie să respecte de asemenea anumiți pași pentru curățarea tenului, pentru a înlătura impuritățile acumulate peste zi sau în timpul somnului, precum și excesul de sebum. O rutină completă pentru curățarea tenului la bărbați ajută la prevenirea punctelor negre, acneei sau a altor probleme ale pielii. În schimb, ca bărbat, dacă nu acorzi importanță curățării tenului acasă, riști ca tenul tău să pară tern și obosit, aspect care nu te va pune în valoare. 

Astfel, asigură-te că urmezi pașii de curățare a tenului de două ori pe zi. Începe prin a-ți umezi fața cu apă călduță, iar apoi aplică o cantitate mică de produs pentru curățarea tenului. Masează produsul pe față cu mișcări circulare pentru aproximativ 30 de secunde. Clătește tenul cu apă rece. pentru a închide porii.

O dată pe săptămână ai putea încerca să îți exfoliezi fața, insistând pe zonele care tind să acumuleze mai mult sebum, cum sunt fruntea și nasul. Evită frecarea prea puternică, aceasta poate dăuna tenului. 

Un alt pas important pentru curățarea tenului la bărbați este bărbieritul corect - nu uita și de protecția SPF, pentru a-ți proteja tenul. 


3. Curățarea tenului acasă în funcție de tipul de ten

Tu îți asculți pielea, îi cunoști nevoile și îți cunoști tipul de ten? Acest lucru îl poți învăța fie experimentând diferite produse și observând ce ți se potrivește, fie consultând un cosmetician. Sfatul nostru este să alegi părerea unui dermatolog, fiindcă acesta are o opinie avizată și îți poate oferi detalii și indicații despre ceea ce e benefic tenului tău. De exemplu, îți poate recomanda produse de curățare a porilor sau îți poate spune ce nu trebuie să lipsească din rutina pentru curățarea feței acasă, care să corespundă tipului tău de ten. 

Femeie care tine mainile pe barbie si are cercei aurii

Fiecare persoană este diferită și, implicit, nevoile tenului nostru sunt diferite. Dacă ai tenul uscat, poate îți este de folos un gel pentru curățarea tenului uscat care hidrateaza bine pielea. Bineînțeles, dacă ai un ten acneic, sunt alți pași de curățare a tenului pe care trebuie să îi respecți, de pildă, să folosești un produs pentru trenul gras, cu ajutorul căruia să îți asiguri curățarea tenului în profunzime acasă, mai ales înainte de a merge la culcare.

Femeie cu prosop in cap, unghii rosii si  tine o Gua sha pe ochi

3.1 Curățarea tenului mixt 

Dacă ai un ten mixt, care este o combinație între trenul gras și cel uscat, trebuie să fii atentă cu produsele și metodele pentru curățarea tenului pe care le folosești. Pentru curățarea corectă a tenului, folosește un produs pentru curățarea tenului blând, potrivit tenului mixt și care nu conține ingrediente care înlătură uleiurile naturale ale feței. Evită produsele mai dure, care îți pot usca tenul. 

Atunci când urmezi rutina de curățare facială acasă, este important să fii blând cu pielea ta. Fie că este vorba de ștergerea feței sau de exfoliere, mișcările blânde sunt cheia, pentru a nu-ți irita fața. 

După ce ți-ai curățat fața, aplică un toner pentru a-ți balansa nivelul de pH al feței și pentru a asigura curățarea tenului în profunzime acasă. La final, aplică o cremă hidratantă ușoară, care să nu îți îngrașe tenul.


3.2 Curățarea tenului uscat

Pașii pentru curățarea tenului uscat trebuie să se concentreze pe hidratarea acestuia, astfel că trebuie să fii atent să nu îți usuci tenul mai tare. Câteva sfaturi de curățare ten acasă de care trebuie să ții cont ar fi, în primul rând, alegerea unui gel de curățare blând, care să nu conțină ingrediente ce usucă tenul, precum alcoolul sau sulfații. În schimb, optează pentru un produs pentru curățarea tenului care să conțină acid hialuronic, glicerină sau ceramide, pentru că acestea hidratează în profunzime. 

În plus, evită apa fierbinte atunci când îți speli fața și urmează pașii pentru curățarea tenului care sunt valabili pentru toate tipurile de ten (umezirea, aplicarea produsului de curățare, masajul blând, clătirea și uscarea prin tamponare). 

După curățarea feței, este important să continui rutina și cu produse care sunt destinate acestui tip de ten, care te vor ajuta cu hidratarea și hrănirea acestuia. Acestea pot include un toner, un ser, cremă hidratantă și cremă cu protecție solară. 


3.3 Curățarea tenului acneic/sensibil

Tenul acneic necesită o rutină de curățare a tenului specială. Tenul tinde să dezvolte acnee atunci când există exces de sebum sau porii sunt încărcați. Rutina de curățare este esențială pentru acest tip de ten, deoarece ajută la îndepărtarea bacteriilor. 

Alege un gel de curățare a feței care este noncomedogenic și care nu conține parfumuri sau chimicale. În schimb. caută produse care conțin acid salicilic, acid glicolic, care ajută la înlăturarea bacteriilor și la reducerea inflamațiilor. De asemenea, când vine vorba de metodele de curățare ale tenului acneic, nu îți curăța excesiv fața. Este tentant să faci acest lucru, însă îndepărtarea excesivă a sebumului va duce la producerea excesivă a acestuia și la posibile erupții noi. Cel mai important este să respecți pașii de curățare a tenului dimineața și seara.

Folosește apă călduță pentru a nu-ți irita tenul și pentru a-ți deschide porii.  


4. Curățarea tenului acasă - ce produse poți folosi pentru o rutină corectă de curățare a tenului

Mergi de obicei la salonul de cosmetică pentru curățarea tenului, însă curățarea facială acasă îți dă bătăi de cap? Ți se pare complicat să-ți stabilești o rutină de curățare a tenului care să fie în concordanță cu cerințele tenului tău, fiindcă nu ști ce produse să alegi sau ce e cel mai bine pentru tine? Metodele de curățare a tenului sunt atât de numeroase, la fel și produsele, astfel că pentru a nu ne pierde în acestea, cel mai indicat ar fi, așa cum e menționat mai sus, să consulți opinia unui specialist și să îți achiziționezi produsele în funcție de nevoile tale. 

Există diferite produse de curățare a tenului, în funcție de nevoile fiecăruia dintre noi. În primul rând, avem gelul și masca de curățare, care conțin agenți de curățare ce elimină excesul de sebum al pielii, fiind eficace pentru tenul acneic și care face parte din categoria produselor de curățare propriu-zisă. 

O planta verde cu un recipient deasupra

Tot din această categorie face parte săpunul special destinat curățării tenului. Pe langă acestea, pentru curățarea tenului în profunzime, alege să folosești și produse care intră în categoria demachiantelor, dar care asigură și ele curățarea corectă a tenului. Aici vorbim despre apele micelare,  care sunt o alegere splendidă mai ales pentru îndepărtarea completă a machiajului. Poți alege să folosești cu acest scop și un ulei pentru curățarea feței, dacă tenul tău este uscat.Recipient de produs cosmetic pe o tava rotunda de lemn si petale de flori

O altă opțiune poate fi exfoliantul. Cum să curăță tenul cu un exfoliant? Ei bine, acesta elimină celulele moarte, îmbunătățind textura pielii și oferindu-i luminozitate. Este recomandat să îl folosești o dată pe săptămână, pentru a nu îți irita pielea.

Nu în ultimul rând, poți să optezi pentru un o mască de curățare o dată pe săptămână, pentru o rutină completă și de ce nu, câteva momente de relaxare pe care le meriți din plin. 

Un lucru important: nu acorda importanță doar la cum se curăță față, ci și la ingredientele produselor pe care le folosești, evită cât mai mult substanțele care sunt agresive pentru piele.

Prin urmare, curățarea pielii este esențială pentru menținerea unui ten sănătos și strălucitor. Optează mereu pentru produse care sunt blânde cu tenul tău și care conțin ingrediente cât mai naturale și puțin dăunătoare. Tenul tău va părea mult mai luminos și îngrijit, iar dacă îl asortezi cu un zâmbet, vei fi de neoprit. 

Sursă foto: Unsplash.com. 

Comentarii